מה קורה לנו במהלך השינה?
בשינה של אדם ישנם חמישה שלבים. השלב הראשון מאופיין בגלי מוח הנקראים גלי אלפא. זהו שלב המעבר בין ערות לשינה, במהלכו אנחנו חווים ירידה בקצב הלב והרפיה של השרירים. לאחר מספר דקות אנחנו עוברים לשלב של גלי תטא. בשלב זה מופיעות הזיות, אך אנחנו עדין לא במצב של חלימה. השלב הבא הוא של גלי דלתא וזהו שלב השינה העמוקה. אחריו מגיע שלב שינת REM (Rapid Eye Movement) או ריצודי עיניים מהירים. זהו שלב החלימה בו אנו רואים תמונות. במקביל אנו חווים תופעות פיזיולוגיות נוספות, ביניהן אי יכולת להזיז את הגפיים, כך שנמנע מאיתנו לבצע את מה שאנחנו חולמים. לשלב זה של השינה אנו קוראים שינה פעילה.
סבבי שינה
במהלך הלילה אנחנו חווים מספר סבבים של שלבי השינה הללו, כאשר כל סבב נמשך בין שעה וחצי לשעה וחמישים דקות. משכו של כל שלב משתנה מסבב לסבב, ולמשל, זמן שנת REM לקראת סוף הלילה מתארך. שנת REM תופסת בממוצע חמישית מסך הכל זמן השינה, אבל זה גם תלוי בגיל.
מסרים מהתת מודע
שלב החלימה הוא שלב חשוב ביותר, שכן באמצעות החלומות מועברים אלינו מסרים מתת המודע, מסרים שנועדו לעזור לנו בחיי היום יום. כולם חולמים, אך אנו לא תמיד זוכרים את חלומותינו. אם זכרנו חלום מסוים, המשמעות היא שתת המודע שלנו רוצה שנזכור את החלום ונעשה בסימניו שימוש מודע, אך קודם כל אנו צריכים לגשר על הפער שבין זכירת חלומות לבין פירוש חלומות.
אסוציאטיבי
פירוש חלומות מתבצע בצורה הטובה ביותר כאשר הוא מותאם לסמלים האישיים של כל אדם. לכל אחד מאיתנו יש מערכת סמלים משלו, המעוררים בו משמעויות שונות. העלאת אסוציאציות הינה הדרך הטובה ביותר לביצוע פירוש חלומות. בשלב ראשון נכתוב את החלום מיד עם היקיצה, תוך שימת לב לפרטים. השלב הבא הוא פירוק החלום לסמלים המופיעים בו. בשלב השלישי נכתוב איזו אסוציאציה עולה לנו מכל אחד מהסמלים. חיבור בין האסוציאציות שיתקבלו יתן לנו את פירוש החלום.